Greta Garbo

februari 13, 2019 0 av bum

Man hör på min hunds namn vem hon är döpt efter – den svenska Hollywoodskådespelerskan Greta Garbo. Tycker det är ett bra och tydligt hundnamn och att Greta Garbo var en spännande skådespelerska. Tänkte att jag skulle skriva ett inlägg med lite intressanta  fakta om henne idag!

Greta Garbo föddes år 1905 i Stockholm, hon hann bli 84 år innan hon dog år 1990 i New York.

Själv har jag inte sett en enda av de filmer hon medverkat i, men hon var onekligen en stor filmstjärna, speciellt under 20- och 30-talet. Bland annat blev hon rankad som den femte största Hollywoodskådisen genom tiderna av Amerikanska filminstitutet.

Greta Garbo

Man hör henne ofta omnämnas som gåtfull, eftersom att hon inte gav intervjuer eller kom på filmpremiärerna. Att hon inte lät sig intervjuas berodde på att hon var för frispråkig när hon pratade med journalister enligt hennes regissör. Hon kunde bland annat berätta om sin dåliga självkänsla eller känsla av att inte var lycklig. På film däremot hänförde hon publiken med sin ljuvliga röst där hon talade långsamt och eftertänksamt med en perfektion som fångade publikens intresse. Hon kallades också ofta ”gudomlig” för sin förmåga att trollbinda människor med sitt vackra utseende och ljuva röst.

Hur omtyckt och populär Greta Garbo än var som den berömda skådespelerska hon var, så var hon själv ofta väldigt olycklig. Hon gifte sig aldrig och skaffade heller aldrig barn. Det sägs att hon under nästan hela sin livstid var olyckligt förälskad i en klasskompis på Dramatens scenskola – Mimi Pollak.

Efter att ha medverkat i sin sista film år 1941 flyttade Greta från Hollywood till New York där hon drog sig undan från rampljuset och levde resten av sitt liv.